Великолучківська

загальноосвітня школа I-III ступенів

Література рідного краю

( 3 Голоси (ів) ) 

 

              

 

 

 

Стежками

Срібної Землі

 

 

Рекомендаційний список

літератури рідного краю

для учнів 7-9 класів

 

 

2013 рік

 

 

 

Тобі, рідний краю!

Тобі, рідний краю, і честь, і любов,
хай вітер гуде пісню волі.
За тисячу років і сльози, і кров
народ твій пролив у неволі.

Він мужньо стояв у тяжкій боротьбі
за волю, за рідну державу,
був вірним до смерті, мій краю, тобі
за правду, за честь і за славу.

У вільній Вкраїні народ наш воскрес!
Нам єдності прапор тримати,
щоб сонце свободи світило з небес
на наші зелені Карпати.

Василь Гренджа-Донський

 

 

Стежина

 

Завжди,коли вертаюся додому

З далеких мандрів у карпатський край,

Біжить на зустріч і знімає втому

Стежина,невгамовна, як ручай.

Моя стежино! Зелен мій ручаю!

Тому додому легше йти, мабуть,

Що так стежка вірно зустрічає,

Як вірно вчора проводжала в путь.

                                          В.Густі

 

 

 

 

Слово до читачів

 

   Дорогі друзі! Ви живете в чудесному Закарпатському краї у самому центрі Європи. Тут Карпатські гори здіймаються аж до неба, течуть стрімкі потоки з кришталево чистою водою. Наша природа – неоціненний скарб, дарований нам Богом. Це – земля святого хліба і виноградної лози.

Найбільше багатство краю –  люди, що живуть у чудових містах і селах. Закарпаття має дуже цікаву історію, самобутню культуру. Тому недарма наш край називається Срібною Землею.

    В цьому рекомендаційному списку зібрані найкращі видання краєзнавчої літератури, які допоможуть вам  пізнати ту землю, де  народилися і ростете, де ваш рідний дім.

   Любіть і знайте свій рідний край!

Сторінками нашої історії

 

Балагурі Е.А., Пеняк С.І.

    Закарпаття – земля слов’янська [Текст]: нариси з історії слов’янських племен Закарпаття /Е.А.Балагурі, С.І. Пеняк; передмова В.І.Бідзілі. – Ужгород: Карпати,1976. – 160 с.

 На основі археологічних досліджень Е.А. Балагурі та С.І. Пеняк розповідають про матеріальну і духовну  культуру, суспільне життя населення Закарпаття від кам’яного віку до давньоруських часів.

  Читач дізнається про численні археологічні знахідки, виявлені на території області під час розкопок.

 

     Замки Закарпаття [Ізовидання]:фотоальбом / художник-оформлювач Б.Васильєв-Сазонов. – Ужгород: Краєвиди карпат,2008. – 80 с.,фото.

ISBN978-966-96740-7-4

 Фотоальбом знайомить читача з історією закарпатських замків. У виданні представлені результати археологічних розвідок на теренах Закарпаття.

Легоцький Тиводар

   Історичні колоски. Визначні пам’ятки природи та історії [Текст]:науково-популярне видання/ Т.Легоцький;упорядкування та переклад з угорськоїЙ.Кобаля. – Ужгород: Карпати,1997. – 65 с.

   ISBN5-7757-0764-8

   Зібраний Тивораром Легоцьким матеріал є надзвичайно цікавим і зберіг свою актуальність донині. Читачізможуть відкрити для себе чимало цікавих сторінок з історії нашого краю.

Олашин А.В.

   Історія Закарпаття[Текст]:посібник з краєзнавства/А.В. Олашин. – Мукачево: Карпатська Вежа,2009. – 286 с.

ISBN966-8964-30-2

   У посібнику цікаво і змістовно викладена історія Закарпаття з давніх-давен до сьогодення. Видання ілюстроване картами, малюнками, фотографіями. Автор книги дотримується сучасного погляду української історичної науки на події і явища, що відбувались у нашому краї.

 

Пачовський В.

   Срібна Земля. Тисячоліття Карпатської України [Текст]:нариси з історії з картами/ В.Пачовський; передмова к.іст.н. В.Зігалова. – Ужгород:Закарпаття,1993. – 132с.,іл.

ISBN5-87116-010-7

   Історична праця, написана одним із найвидатніших культурних діячів Закарпаття початку ХХ ст. У книзі подана основна історична хронологія нашого краю з прадавніх часів  до загарбання Карпатської України військами фашистської Угорщини в березні 1939 року.

  Видання містить відомості про видатних діячів Закарпаття.

 

Сенько І.

   Від часів Лаборця до сьогодення:літературно-краєзнавчі студії про будителів, просвітян, будівничих Закарпаття [Текст]:науково-популярне видання / І.Сенько. – Ужгород:Карпати 2012. – 304с.

ISBN978-966-671-338-7

У краєзнавчому виданні зібрані статті про історичних осіб та видатних діячів Закарпаття. Михайло Лучкай, Олександр Духнович, Анатолій Кралицький, Авґустин Волошин, Василь Ґренджа-Донський, князі Лаборець та Корятович – це люди, які віддавали нашому краю всі свої сили: сприяли розгортанню національно-визвольних змагань на Закарпатті, писали наукові й художні твори, відкривали школи, розвивали пресу... Тож не сумнівайся, допитливий читачу, – бери до рук книжку, яка відкриє тобі чимало цікавого про історію краю і людей, що віддали свої помисли й труд цій землі...

 

 

Природні багатства Закарпаття

 

Петровці М.М.

   Корисні копалини Закарпаття[Текст]:науково-технічне видання/ М.М. Петровці. – Ужгород:Патент,2001. – 224 с.

ISBN966-7725-33-2

   Чи знаєте ви, що на території Закарпатської області зустрічається 30 видів корисних копалин, розвідано 226 родовищ, досліджено 360 джерел мінеральних вод…

  У виданні представлені матеріали про корисні копалини нашої землі та подано опис їх використання у сфері народного господарства.

 

Поп С.І.

   Природні ресурси Закарпаття [Текст]: учбовий посібники / С.С.Поп; передмова д.е.н. В.В.Шепи. – Ужгород: ТОВ Спектраль,2003. – 296 с.

  Видання містить інформацію про стан природних та людських ресурсів нашого краю, автор відзначає унікальність природних багатств області, важливість їх бережного використання.

 

Поп Д.І.

  Фізична географія Подкарпатської Руси [Текст]:науково-популярне видання / Д.І. Поп. – Ужгород:ПП Повч Р.М., 2008. – 98с.

ISBN0-97201175-6-9

   Видання містить відомості про природні багатства Закарпатського краю,  його історію. Автор висвітлює антропологічний вплив людини на природу та його наслідки. Видання надруковане на русинській мові.

 

Культурна скарбниця Срібної Землі

 

Казки

Гнатюк В.М.

   Казки Закарпаття[Текст]:літературно-художнє видання/ В.М. Гнатюк; упорядкування В.Хланти. – Ужгород:Карпати,2001. – 382с.

ISBN966-671-005-6

   До книги ввійшли кращі зразки народних казок Закарпаття у записах видатного українського фольклориста В. Гнатюка, здійснений наприкінці ХІХ ст.

 

Лінтур П.В.

   Закарпатські народні казки у записах Петра Лінтура [Текст]: літературно художнє видання/П.Літнур; упорядкування І.Хланти. – Ужгород: Карпати,2007. – 232с,іл.

ISBN978-966-671-161-1

    До збірника ввійшли народні казки усіх жанрових видів у записах славетного фольклориста нашого краю Петра Лінтура.

 

   Три золоті слова: Закарпатські народні казки Андрія Калина, Михайла Галиці, Василя Короловича у записах Петра Лінтура[Текст]:літературно-художнє видання/ упорядкування І.М. Сенька. – Ужгород:ВАТ Закарпаття,2008. – 304 с.

ISBN966-347-046-1

 До книги української казкової прози ввійшли казки відібрані з репертуару трьох найталановитіших казкарів краюХХ ст.. – А. Калина, В. Короловича, М.Галиці у записах П.Лінтура.

 

   У 77 державі: казки верховинців[Текст]/[запис текстів та упорядкування: В. Фединишинець, О. Мейсарош]. – Ужгород:Видавництво Олександри Гаркуші,2011. – 104 с.,іл.

ISBN978-966-617-531-049-6

   До збірки ввійшли казкові оповіді із закарпатського села Репинного. Тематичний діапазон казок – класичний:від фантастичних, авантюрних до побутових.

 

Легенди.

 Легенди Карпат[Текст]:літературно-художнє видання/ [укладач О.Волосевич]. – Львів: Апріорі,2010. – 144с.,іл.

ISBN966-8256-65-4

Збірка найкращих легенд і переказів карпатського регіону згрупована у розділи:гори,ріки та озера,рослини, поселення, замки, храми,люди.К

Кожен з розділів починається інформаційною довідкою.

 

Чорі Ю.С.

    Хоч не рай,зате свій край. Легенди і перекази Закарпаття [Текст]:літературно-художнє видання / упорядкування Ю.С. Чорі. – Ужгород: Карпати,2007. – 352 с.

ISBN966-671-154-3

   Легенди і перекази, які зібрані у цій книжці – маленька частинка того фольклорного багатства, яке століттями творилося і віками жило в народі, передавалось від покоління до покоління. Легенди і перекази – золотий скарб Закарпаття, що є невичерпним і постійно затребуваним.

 

Пісні і танці.

 Балог К.Ф.

   Танці Закарпаття [Ноти]: репертуарний збірник / К.Ф.Балог. – Ужгород:Ужгородська міська друкарня,2008. – 168с,20с.іл.

ISBN  978-966-2921-39-7

   Видання містить докладний опис кращих народних та сюжетних танців, хореографічних картинок, поставлених хореографом, народною артисткою України К.Ф. Балог  в ансамблі  державного заслуженого Закарпатського хору.

 

   Сто перлин. Закарпатські народні пісні [Ноти]/ упорядкування Т.та С. Раховських. – Ужгород:Карпати,2009. – 208 с.

ISBNМ 707511-04-1

   До збірника ввійшли найкращі зразки пісенного фольклору Закарпаття. Разом з нотами і текстами пісень вміщено записи і твори закарпатських поетів і композиторів про рідний край.

 

Майстри Красного Письма

 

Боршош-Кумя’тський Ю.В.

   З наказу роду [Текст]: вибрані твори/ Ю.В. Боршош-Кумя’тський; передмова Д.М.Федаки. – Ужгород: ВАТ Закарпаття,2005. – 552с.,іл.

  ISBN966-7703-531-96-7

 

    До книги увійшла більша частина творчої спадщини видатного майстра слова ХХ ст. Ю.В. Боршоша-Кумя’тського. Вперше друкуються поетичні твори автора 20-30-х років, повоєнна поезія та проза.

 

Густі В.П.

  Полин гіркий, полин солодкий [Текст]:поезії / В.П.Густі. – Ужгород:Карпати,2-12. – 274 с.

   ISBN978-966-671-339-4

До збірки ввійшли як ліричні твори поета, так і його поезія на історичну тематику.

 

Духнович О.В.

   Вибрані твори[Текст]:літературно-художнє видання / О.В. Духнович; упорядкування Д.М.Федаки. – Ужгород: ВАТ Закарпаття,2003. – 568 с.,іл.

ISBN966-7703-64-9

   У виданні представлено творчу спадщину О.В. Духновича (1803-1865) – видатного письменника,педагога,етнографа, фольклориста, релігійного діяча Закарпаття ХІХ ст.

 

Зореслав

  Блакитні ескадри[Текст]:вибрані твори / Зореслав; упорядкування Д.М. Федаки. – Ужгород: ВАТ Закарпаття,2009. – 432 с.

ISBN966-347-055-0

  У виданні представлена творча спадщина Зореслава (С.М. Собола (1909-2003)) - поета, публіциста, вченого-теолога, культурно-освітнього та релігійного діяча. В Україні вибрані твори поета-священника вийшли вперше. Книжка містить поезію, дослідження та спогади Зореслава. До видання увійшли вірші із двох перших збірок автора «Зі серцем у руках» (1933 р.) і «Сонце й блакить» (1936 р.), які вийшли в Ужгороді, та поезія із збірки вибраного «З ранніх весен» (1963 р.), яка вийшла в Нью-Йорку. Також подано декілька поезій, що не увійшли до жодної із книг. Цінними є наукові дослідження та спогади автора про історію ліквідації греко-католицької церкви у праці «Голгофа греко-католицької церкви в Чехословаччині» (1978 р.), спогади про єпископа Павла Гойдича та Карпатську Україну (був капеланом Карпатської Січі та сповідником прем’єр-міністра Августина Волошина), написані в еміграції.

 

Кешеля Д.М.

  Осінь Великих Небес або Прирічанські характери[Текст]: романи з народного життя / Д.М. Кешеля; післямова Д. Федаки. – Ужгород: Карпати,2006. – 400 с.

     ISBN966-671-063-4

   До книги увійшли унікальні за стилем написання трагікомічні романи з народного життя. Трагедія і комедія, фантасмагорія і сучасні реалії,неповторна швейкіада закарпатського села – все це автор талановито поєднує з глибоким філософським осмисленням життя простих людей на зламі епох, на зламі держав.

 

Потушняк Ф.М.

  Повінь [Текст]: оповідання, новели, поезії в прозі, роман / Ф.М. Потуншяк. – Ужгород: Карпати,1985. – 576 с.,іл.

  Сільський вчитель, викладач гімназії, доцент Ужгородського університету Федір Михайлович Потушняк усю свою діяльність, усе своє життя присвятив закарпатському народу, його освіті та культурі. Він проявив себе, як талановитий письменник, змальовуючи реальні картини життя селянства та соціальні проблеми в закарпатських селах початку ХХ ст: безправ'я, голод, злидні. Вершиною його творчості став роман-епопея "Повінь ", в якому автор талановито відтворив життя і боротьбу трудящих Закарпаття у роки Другої світової війни та у повоєнний період.

 

Скунць П.

  Один [Текст]:вірші, балади, переклади, мініатюри / П. Скунць. – Ужгород:Два кольори,2000. – 536 с.

 До збірки ввійшли твори, написані автором за сорок років творчої діяльності. Це – найповніше видання творів П. Скунця, лауреата Національної премії ім.. Т.Г. Шевченка.

 

Чендей І.М.

   Луна блакитного овиду[Текст]:повісті \ І.М.Чендей. – К.: Веселка,1987. – 278 с.,іл.

   Дане видання – автобіографічна трилогія про життя закарпатського села й ті історичні, соціальні і культурні зміни, що відбулися в краї протягом ХХ століття. Герої творів І. Чендея -  працьовиті і щирі люди, високі у своїх помислах, сильні духом.

 

Ходанич П.

   Косіння трави [Текст]:повість-есе, оповідання / П. Ходанич. – Ужгород:TIMPANI,2011. – 260с.

ISBN 978-966-8904-49-3

     У новій книзі відомий закарпатський письменник - прозаїк Петро Ходанич запропонував два варіанти оповіді про будні рідного краю останнього півстоліття - часів радянської держави і становлення державності України. У автобіографічній повісті "Косіння трави" превалює конкретна дійсність з показом процесу духовного становлення особистості митця. Її доповнюють три оповідання, де час трактується в образах - персонажах. У першому - людини, яка відстоювала радянську ідеологію, у другому - лісоруба, якого система витіснила на узбіччя життя, а в третьому - видатного митця-філософа, якому довелося жити й творити на зламі попередніх епох, але присутньому творчо й у сьогоденні та прийдешності.

 

Стежина

 

Завжди,коли вертаюся додому

З далеких мандрів у карпатський край,

Біжить на зустріч і знімає втому

Стежина,невгамовна, як ручай.

Моя стежино! Зелен мій ручаю!

Тому додому легше йти, мабуть,

Що так стежка вірно зустрічає,

Як вірно вчора проводжала в путь.

                                          В.Густі

 

 

 

      

Нові надходження

( 0 Голоси (ів) ) 

 

              

 

 

 

Стежками

Срібної Землі

 

 

Рекомендаційний список

літератури рідного краю

для учнів 7-9 класів

 

 

2013 рік

 

 

 

Тобі, рідний краю!

Тобі, рідний краю, і честь, і любов,
хай вітер гуде пісню волі.
За тисячу років і сльози, і кров
народ твій пролив у неволі.

Він мужньо стояв у тяжкій боротьбі
за волю, за рідну державу,
був вірним до смерті, мій краю, тобі
за правду, за честь і за славу.

У вільній Вкраїні народ наш воскрес!
Нам єдності прапор тримати,
щоб сонце свободи світило з небес
на наші зелені Карпати.

Василь Гренджа-Донський

 

 

Стежина

 

Завжди,коли вертаюся додому

З далеких мандрів у карпатський край,

Біжить на зустріч і знімає втому

Стежина,невгамовна, як ручай.

Моя стежино! Зелен мій ручаю!

Тому додому легше йти, мабуть,

Що так стежка вірно зустрічає,

Як вірно вчора проводжала в путь.

                                          В.Густі

 

 

 

 

Слово до читачів

 

   Дорогі друзі! Ви живете в чудесному Закарпатському краї у самому центрі Європи. Тут Карпатські гори здіймаються аж до неба, течуть стрімкі потоки з кришталево чистою водою. Наша природа – неоціненний скарб, дарований нам Богом. Це – земля святого хліба і виноградної лози.

Найбільше багатство краю –  люди, що живуть у чудових містах і селах. Закарпаття має дуже цікаву історію, самобутню культуру. Тому недарма наш край називається Срібною Землею.

    В цьому рекомендаційному списку зібрані найкращі видання краєзнавчої літератури, які допоможуть вам  пізнати ту землю, де  народилися і ростете, де ваш рідний дім.

   Любіть і знайте свій рідний край!

Сторінками нашої історії

 

Балагурі Е.А., Пеняк С.І.

    Закарпаття – земля слов’янська [Текст]: нариси з історії слов’янських племен Закарпаття /Е.А.Балагурі, С.І. Пеняк; передмова В.І.Бідзілі. – Ужгород: Карпати,1976. – 160 с.

 На основі археологічних досліджень Е.А. Балагурі та С.І. Пеняк розповідають про матеріальну і духовну  культуру, суспільне життя населення Закарпаття від кам’яного віку до давньоруських часів.

  Читач дізнається про численні археологічні знахідки, виявлені на території області під час розкопок.

 

     Замки Закарпаття [Ізовидання]:фотоальбом / художник-оформлювач Б.Васильєв-Сазонов. – Ужгород: Краєвиди карпат,2008. – 80 с.,фото.

ISBN978-966-96740-7-4

 Фотоальбом знайомить читача з історією закарпатських замків. У виданні представлені результати археологічних розвідок на теренах Закарпаття.

Легоцький Тиводар

   Історичні колоски. Визначні пам’ятки природи та історії [Текст]:науково-популярне видання/ Т.Легоцький;упорядкування та переклад з угорськоїЙ.Кобаля. – Ужгород: Карпати,1997. – 65 с.

   ISBN5-7757-0764-8

   Зібраний Тивораром Легоцьким матеріал є надзвичайно цікавим і зберіг свою актуальність донині. Читачізможуть відкрити для себе чимало цікавих сторінок з історії нашого краю.

Олашин А.В.

   Історія Закарпаття[Текст]:посібник з краєзнавства/А.В. Олашин. – Мукачево: Карпатська Вежа,2009. – 286 с.

ISBN966-8964-30-2

   У посібнику цікаво і змістовно викладена історія Закарпаття з давніх-давен до сьогодення. Видання ілюстроване картами, малюнками, фотографіями. Автор книги дотримується сучасного погляду української історичної науки на події і явища, що відбувались у нашому краї.

 

Пачовський В.

   Срібна Земля. Тисячоліття Карпатської України [Текст]:нариси з історії з картами/ В.Пачовський; передмова к.іст.н. В.Зігалова. – Ужгород:Закарпаття,1993. – 132с.,іл.

ISBN5-87116-010-7

   Історична праця, написана одним із найвидатніших культурних діячів Закарпаття початку ХХ ст. У книзі подана основна історична хронологія нашого краю з прадавніх часів  до загарбання Карпатської України військами фашистської Угорщини в березні 1939 року.

  Видання містить відомості про видатних діячів Закарпаття.

 

Сенько І.

   Від часів Лаборця до сьогодення:літературно-краєзнавчі студії про будителів, просвітян, будівничих Закарпаття [Текст]:науково-популярне видання / І.Сенько. – Ужгород:Карпати 2012. – 304с.

ISBN978-966-671-338-7

У краєзнавчому виданні зібрані статті про історичних осіб та видатних діячів Закарпаття. Михайло Лучкай, Олександр Духнович, Анатолій Кралицький, Авґустин Волошин, Василь Ґренджа-Донський, князі Лаборець та Корятович – це люди, які віддавали нашому краю всі свої сили: сприяли розгортанню національно-визвольних змагань на Закарпатті, писали наукові й художні твори, відкривали школи, розвивали пресу... Тож не сумнівайся, допитливий читачу, – бери до рук книжку, яка відкриє тобі чимало цікавого про історію краю і людей, що віддали свої помисли й труд цій землі...

 

 

Природні багатства Закарпаття

 

Петровці М.М.

   Корисні копалини Закарпаття[Текст]:науково-технічне видання/ М.М. Петровці. – Ужгород:Патент,2001. – 224 с.

ISBN966-7725-33-2

   Чи знаєте ви, що на території Закарпатської області зустрічається 30 видів корисних копалин, розвідано 226 родовищ, досліджено 360 джерел мінеральних вод…

  У виданні представлені матеріали про корисні копалини нашої землі та подано опис їх використання у сфері народного господарства.

 

Поп С.І.

   Природні ресурси Закарпаття [Текст]: учбовий посібники / С.С.Поп; передмова д.е.н. В.В.Шепи. – Ужгород: ТОВ Спектраль,2003. – 296 с.

  Видання містить інформацію про стан природних та людських ресурсів нашого краю, автор відзначає унікальність природних багатств області, важливість їх бережного використання.

 

Поп Д.І.

  Фізична географія Подкарпатської Руси [Текст]:науково-популярне видання / Д.І. Поп. – Ужгород:ПП Повч Р.М., 2008. – 98с.

ISBN0-97201175-6-9

   Видання містить відомості про природні багатства Закарпатського краю,  його історію. Автор висвітлює антропологічний вплив людини на природу та його наслідки. Видання надруковане на русинській мові.

 

Культурна скарбниця Срібної Землі

 

Казки

Гнатюк В.М.

   Казки Закарпаття[Текст]:літературно-художнє видання/ В.М. Гнатюк; упорядкування В.Хланти. – Ужгород:Карпати,2001. – 382с.

ISBN966-671-005-6

   До книги ввійшли кращі зразки народних казок Закарпаття у записах видатного українського фольклориста В. Гнатюка, здійснений наприкінці ХІХ ст.

 

Лінтур П.В.

   Закарпатські народні казки у записах Петра Лінтура [Текст]: літературно художнє видання/П.Літнур; упорядкування І.Хланти. – Ужгород: Карпати,2007. – 232с,іл.

ISBN978-966-671-161-1

    До збірника ввійшли народні казки усіх жанрових видів у записах славетного фольклориста нашого краю Петра Лінтура.

 

   Три золоті слова: Закарпатські народні казки Андрія Калина, Михайла Галиці, Василя Короловича у записах Петра Лінтура[Текст]:літературно-художнє видання/ упорядкування І.М. Сенька. – Ужгород:ВАТ Закарпаття,2008. – 304 с.

ISBN966-347-046-1

 До книги української казкової прози ввійшли казки відібрані з репертуару трьох найталановитіших казкарів краюХХ ст.. – А. Калина, В. Короловича, М.Галиці у записах П.Лінтура.

 

   У 77 державі: казки верховинців[Текст]/[запис текстів та упорядкування: В. Фединишинець, О. Мейсарош]. – Ужгород:Видавництво Олександри Гаркуші,2011. – 104 с.,іл.

ISBN978-966-617-531-049-6

   До збірки ввійшли казкові оповіді із закарпатського села Репинного. Тематичний діапазон казок – класичний:від фантастичних, авантюрних до побутових.

 

Легенди.

 Легенди Карпат[Текст]:літературно-художнє видання/ [укладач О.Волосевич]. – Львів: Апріорі,2010. – 144с.,іл.

ISBN966-8256-65-4

Збірка найкращих легенд і переказів карпатського регіону згрупована у розділи:гори,ріки та озера,рослини, поселення, замки, храми,люди.К

Кожен з розділів починається інформаційною довідкою.

 

Чорі Ю.С.

    Хоч не рай,зате свій край. Легенди і перекази Закарпаття [Текст]:літературно-художнє видання / упорядкування Ю.С. Чорі. – Ужгород: Карпати,2007. – 352 с.

ISBN966-671-154-3

   Легенди і перекази, які зібрані у цій книжці – маленька частинка того фольклорного багатства, яке століттями творилося і віками жило в народі, передавалось від покоління до покоління. Легенди і перекази – золотий скарб Закарпаття, що є невичерпним і постійно затребуваним.

 

Пісні і танці.

 Балог К.Ф.

   Танці Закарпаття [Ноти]: репертуарний збірник / К.Ф.Балог. – Ужгород:Ужгородська міська друкарня,2008. – 168с,20с.іл.

ISBN  978-966-2921-39-7

   Видання містить докладний опис кращих народних та сюжетних танців, хореографічних картинок, поставлених хореографом, народною артисткою України К.Ф. Балог  в ансамблі  державного заслуженого Закарпатського хору.

 

   Сто перлин. Закарпатські народні пісні [Ноти]/ упорядкування Т.та С. Раховських. – Ужгород:Карпати,2009. – 208 с.

ISBNМ 707511-04-1

   До збірника ввійшли найкращі зразки пісенного фольклору Закарпаття. Разом з нотами і текстами пісень вміщено записи і твори закарпатських поетів і композиторів про рідний край.

 

Майстри Красного Письма

 

Боршош-Кумя’тський Ю.В.

   З наказу роду [Текст]: вибрані твори/ Ю.В. Боршош-Кумя’тський; передмова Д.М.Федаки. – Ужгород: ВАТ Закарпаття,2005. – 552с.,іл.

  ISBN966-7703-531-96-7

 

    До книги увійшла більша частина творчої спадщини видатного майстра слова ХХ ст. Ю.В. Боршоша-Кумя’тського. Вперше друкуються поетичні твори автора 20-30-х років, повоєнна поезія та проза.

 

Густі В.П.

  Полин гіркий, полин солодкий [Текст]:поезії / В.П.Густі. – Ужгород:Карпати,2-12. – 274 с.

   ISBN978-966-671-339-4

До збірки ввійшли як ліричні твори поета, так і його поезія на історичну тематику.

 

Духнович О.В.

   Вибрані твори[Текст]:літературно-художнє видання / О.В. Духнович; упорядкування Д.М.Федаки. – Ужгород: ВАТ Закарпаття,2003. – 568 с.,іл.

ISBN966-7703-64-9

   У виданні представлено творчу спадщину О.В. Духновича (1803-1865) – видатного письменника,педагога,етнографа, фольклориста, релігійного діяча Закарпаття ХІХ ст.

 

Зореслав

  Блакитні ескадри[Текст]:вибрані твори / Зореслав; упорядкування Д.М. Федаки. – Ужгород: ВАТ Закарпаття,2009. – 432 с.

ISBN966-347-055-0

  У виданні представлена творча спадщина Зореслава (С.М. Собола (1909-2003)) - поета, публіциста, вченого-теолога, культурно-освітнього та релігійного діяча. В Україні вибрані твори поета-священника вийшли вперше. Книжка містить поезію, дослідження та спогади Зореслава. До видання увійшли вірші із двох перших збірок автора «Зі серцем у руках» (1933 р.) і «Сонце й блакить» (1936 р.), які вийшли в Ужгороді, та поезія із збірки вибраного «З ранніх весен» (1963 р.), яка вийшла в Нью-Йорку. Також подано декілька поезій, що не увійшли до жодної із книг. Цінними є наукові дослідження та спогади автора про історію ліквідації греко-католицької церкви у праці «Голгофа греко-католицької церкви в Чехословаччині» (1978 р.), спогади про єпископа Павла Гойдича та Карпатську Україну (був капеланом Карпатської Січі та сповідником прем’єр-міністра Августина Волошина), написані в еміграції.

 

Кешеля Д.М.

  Осінь Великих Небес або Прирічанські характери[Текст]: романи з народного життя / Д.М. Кешеля; післямова Д. Федаки. – Ужгород: Карпати,2006. – 400 с.

     ISBN966-671-063-4

   До книги увійшли унікальні за стилем написання трагікомічні романи з народного життя. Трагедія і комедія, фантасмагорія і сучасні реалії,неповторна швейкіада закарпатського села – все це автор талановито поєднує з глибоким філософським осмисленням життя простих людей на зламі епох, на зламі держав.

 

Потушняк Ф.М.

  Повінь [Текст]: оповідання, новели, поезії в прозі, роман / Ф.М. Потуншяк. – Ужгород: Карпати,1985. – 576 с.,іл.

  Сільський вчитель, викладач гімназії, доцент Ужгородського університету Федір Михайлович Потушняк усю свою діяльність, усе своє життя присвятив закарпатському народу, його освіті та культурі. Він проявив себе, як талановитий письменник, змальовуючи реальні картини життя селянства та соціальні проблеми в закарпатських селах початку ХХ ст: безправ'я, голод, злидні. Вершиною його творчості став роман-епопея "Повінь ", в якому автор талановито відтворив життя і боротьбу трудящих Закарпаття у роки Другої світової війни та у повоєнний період.

 

Скунць П.

  Один [Текст]:вірші, балади, переклади, мініатюри / П. Скунць. – Ужгород:Два кольори,2000. – 536 с.

 До збірки ввійшли твори, написані автором за сорок років творчої діяльності. Це – найповніше видання творів П. Скунця, лауреата Національної премії ім.. Т.Г. Шевченка.

 

Чендей І.М.

   Луна блакитного овиду[Текст]:повісті \ І.М.Чендей. – К.: Веселка,1987. – 278 с.,іл.

   Дане видання – автобіографічна трилогія про життя закарпатського села й ті історичні, соціальні і культурні зміни, що відбулися в краї протягом ХХ століття. Герої творів І. Чендея -  працьовиті і щирі люди, високі у своїх помислах, сильні духом.

 

Ходанич П.

   Косіння трави [Текст]:повість-есе, оповідання / П. Ходанич. – Ужгород:TIMPANI,2011. – 260с.

ISBN 978-966-8904-49-3

     У новій книзі відомий закарпатський письменник - прозаїк Петро Ходанич запропонував два варіанти оповіді про будні рідного краю останнього півстоліття - часів радянської держави і становлення державності України. У автобіографічній повісті "Косіння трави" превалює конкретна дійсність з показом процесу духовного становлення особистості митця. Її доповнюють три оповідання, де час трактується в образах - персонажах. У першому - людини, яка відстоювала радянську ідеологію, у другому - лісоруба, якого система витіснила на узбіччя життя, а в третьому - видатного митця-філософа, якому довелося жити й творити на зламі попередніх епох, але присутньому творчо й у сьогоденні та прийдешності.

 

Стежина

 

Завжди,коли вертаюся додому

З далеких мандрів у карпатський край,

Біжить на зустріч і знімає втому

Стежина,невгамовна, як ручай.

Моя стежино! Зелен мій ручаю!

Тому додому легше йти, мабуть,

Що так стежка вірно зустрічає,

Як вірно вчора проводжала в путь.

                                          В.Густі